Εκπαίδευση
Ίδρυμα: Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Πτυχίο: Βιολογίας
Ίδρυμα: 8ο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Θεσσαλονίκης
Πτυχίο: Κτιριακά Έργα – Τομέας Κατασκευών, Β’ κύκλος
Προϋπηρεσία
Ο Ηλίας Στραχίνης έχει εργαστεί ως βιολόγος και ειδικός στο αντικείμενο των ερπετών και αμφιβίων σε πολυάριθμα προγράμματα καταγραφής και εποπτείας βιοποικιλότητας, καθώς και σε περιβαλλοντικές μελέτες. Η εμπειρία του στην έρευνα πεδίου ξεκινάει από το 2007. Έως σήμερα, μέσω κρατικών και ιδιωτικών προγραμμάτων και ερευνών, έχει πραγματοποιήσει δειγματοληψίες στους 49 από τους 51 νομούς της Ελλάδας, σε συνολικά 43 νησιά, στα 16 από τα 17 Εθνικά Πάρκα και στην πλειονότητα των περιοχών Natura 2000 της χώρας.
Εργάζεται στην αξιολόγηση ειδών για την Κόκκινη Λίστα της I.U.C.N. και στο πλαίσιο της Σύνταξης Κόκκινων Καταλόγων Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας, για λογαριασμό του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Έχει εργαστεί ως ειδικός ερπετοπανίδας στην Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000 (Μελέτη 3) Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Έχει υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης της υπηρεσίας JRC (Joint Research Centre, the European Commission’s science and knowledge service) της Ευρωπαϊκής Κομισιόν με αντικείμενο την παροχή και επιμέλεια του φωτογραφικού υλικού και των συνοδευτικών κειμένων για τα εισβλητικά είδη Κοινοτικού Ενδιαφέροντος για την εφαρμογή “Invasive Alien Species Europe” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχει διατελέσει Ecology & Waste Manager σε προσφυγικό camp του νομού Θεσσαλονίκης.
Έχει συνεργαστεί με παραγωγές ταινιών ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών.
Είναι παρουσιαστής της εκπομπής Άγρια Ελλάδα της ΕΡΤ3 από το 2017, με αντικείμενο την άγρια ελληνική πανίδα και χλωρίδα (4 κύκλοι επεισοδίων).
Δημοσιεύσεις/Διαλέξεις
Για δημοσιεύσεις σε peer-review επιστημονικά περιοδικά και διαλέξεις/παρουσιάσεις κάντε κλικ εδώ.
Βιβλία
Για τα βιβλία του Ηλία Στραχίνη κάντε κλικ εδώ.
Peer Reviewer σε Επιστημονικά Περιοδικά
- American Јournаl of Zoology (AJZ)
- Biologica Nyssana
- Herpetozoa
- International Journal of Zoology and Animal Biology (IZAB)
- Parnassiana Archives
- The Herpetological Journal
- The South American Journal of Herpetology
Μέλος Επιστημονικών Οργανισμών και Σωματείων
- Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία (μέλος ΔΣ). Από το 2007.
- Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία (μέλος). Από το 2019.
Εθελοντικές Δράσεις
- Ιδρυτής και διαχειριστής του εθελοντικού προγράμματος διάσωσης του υπολειμματικού πληθυσμού Πρασινόφρυνου (Bufotes viridis) της Ιθάκης (Save Ithaca’s Green Toad project) από το 2017, με την υποστήριξη του κέντρου περίθαλψης άγριων ζώων «Δράση για την Άγρια Ζωή», την ΑΜΚΕ «Λαλίτσα» και την εταιρεία Fraport GREECE. Το είδος θεωρούνταν εξαφανισμένο από το νησί της Ιθάκης έως πρόσφατα (βλ. Strachinis & Artavanis, 2017).
- Δράσεις ως μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής:
- Ενημερωτικές παρουσιάσεις για την ελληνική ερπετοπανίδα από το 2010.
- Εθελοντική συνεργασία με την Π.Υ. και την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για την ασφαλή απομάκρυνση ερπετών από την πόλη, από το 2009.
- Δράσεις ως μέλος της Επιτροπής Προστασίας του Σέιχ Σου:
- Οργανωμένες δενδροφυτεύσεις και εκδρομές καθαρισμού του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου.
- Πυροπροστασία του Σέιχ Σου σε συνεργασία με την Π.Υ. και την Πολιτική Προστασία.
Ιστοσελίδες
Δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας www.herpetofauna.gr.
Η ιστοσελίδα περιέχει κατάλογο με το σύνολο των ερπετών και αμφιβίων που απαντούν στην Ελλάδα, με φωτογραφίες και βασικές πληροφορίες για τη βιολογία, την οικολογία, την εξάπλωση και το νομικό καθεστώς προστασίας κάθε είδους ξεχωριστά. Η ιστοσελίδα έχει χρησιμοποιηθεί στη διδακτική ύλη του εργαστηριακού μαθήματος Μορφολογίας και Συστηματικής Χορδωτών του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Άλλες δεξιότητες
- Φωτογράφος Άγριας Ζωής
- Μουσικός (συνθέτης και ερμηνευτής)